This is a free Purot.net wiki
  • View:

Työprosessi, Atte

Työprosessi: Putkiadapterin suunnittelu ja 3D-tulostus Makerbot Method X 3D-tulostimella

 

Mittaaminen

Suunnittelu aloitetaan mittaamalla molemmat putket joihin adapteri tulee liittymään. Putkista tarvitsee mitata pelkkä ulkohalkaisija sillä adapteri suunnitellaan hieman kireäksi putkien päälle kiinnitystä varten. Mittauksen yhteydessä voidaan myös arvioida kuinka pitkälle putken päälle adapteri tulee. Jäykkyyttä vaaditaan käyttötarkoituksessa paljon joten adapteri tulee 2.5 kertaa halkaisijan mitan putken päälle. 

 

Suunnittelu

Kun tarvittavat putkien päiden mitat on hankittu voi edetä suunnitteluun. Suunnitteluvälineenä käytetään Solidworks-nimistä parametristä suunnitteluohjelmaa. Solidworksin perusperiaate on suljettujen muotojen piirtäminen ja niiden turvottaminen johonkin suuntaan tai jotain rataa pitkin. Tässä tapauksessa piirrämme halutun näköisen putkiadapterin sivuprofiilin ja turvotamme sen keskiakselin suuntaisesti. Muodon piirtäminen suoritetaan muotoilu toiminnoilla kuten kaari ja viiva. Piirustus aloitetaan “näköisestä” muodosta johon määritellään lopuksi mitat. Mittojen jälkeen mallia voidaan keventää tai parannella pyöristämällä tai viistämällä kulmia ja reunoja.

 

Tulostuksen valmistelu

Tulostus alkaa käyttökelpoisesta mallista, joka on muotoa STL. Solidworksissa on toiminto joka mahdollistaa että valmis malli tallennetaan STL-tiedostomuotoon suoraan ohjelmasta. Tallentamisen jälkeen malli viedään Makerbot Print-ohjelmistoon jossa voidaan tehdä tulostustiedosto. Tulostustiedosto sisältää koodia jota tulostin osaa lukea joka määrittelee tulostuspään liikkeet, lämpötilan ja muita laitteen vaatimia tietoja kuten aika-arvio tulostuksesta.

Ohjelmistossa voidaan myös määritellä muita asioita kuten tulostuspään liikenopeus, alustan lämpötila ja kammion lämpötila. Tarpeellisten säätöjen jälkeen ohjelma laskee työstöradat sekä kulutusarvion materiaalille. Tulostustiedosto on nyt valmis siirrettäväksi. Tulostustiedosto siirtyy langattomasti tulostimeen joka aloittaa tulostuksen automaattisesti tiedonsiirron jälkeen.

 

Tulostus

Tulostus tapahtuu automaattisesti ja se ei vaadi työntekijältä suurta panosta. Tulostuksen edistymistä voi tarkkailla välillä mutta sekään ei ole pakollista.

 

Jälkikäsittely

Monissa tapauksissa riittää että tulostuksen jälkeen kappale irrotetaan alustasta taivuttamalla alustaa hellästi kunnes kappale irtoaa. Monimutkaisemman kappaleen kanssa on mahdollista että tukimateriaali pitää poistaa joko irrottamalla pihdeillä jos kyseessä on malli sisäänrakennetulla tuella (tuki ja kappale samaa materiaalia). Tässä vaiheessa hanskat ja suojalasit ovat tarpeen sillä irtoavat palat voivat lentää nopeasti ja olla teräväreunaisia. Monimutkaisemmissa kappaleissa tukimateriaalin liuottaminen voi olla tarpeellista (SR-30 tai PVA tukimateriaali). SR-30 on tukimateriaali joka liukenee emäksisessä seoksessa joka kuumennetaan n. 75 asteeseen. PVA on tukimateriaali joka liukenee veteen mutta liukenemista nopeutetaan kuumentamalla vesi 40-50 asteiseksi. Molempien materiaalien kanssa liuotuksen jälkeen tarvitaan huolellinen huuhtelu kylmällä vedellä sekä huolellinen kuivaus. Kun kappale on kuivattu, se on valmis asennettavaksi.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.